Hur skulle en formgivare rösta utifrån symbolernas trovärdighet och utformning?

Jag hämtar partisymboler från de olika partiernas hemsidor för en artikel i tidskriften STAD. Två partier har inte svarat på enkäten som ligger till grund för artikeln (Folkpartiet och Vänsterpartiet).

Jag tillåter mig att betrakta symbolerna och partiernas service på respektive webbsida ur ett formgivarperspektiv. Om jag enbart utgår från hur symbolerna ser ut och hur respektive partis medieavdelning fungerar på webben så hade jag röstat  på antingen socialdemokraterna eller miljöpartiet. Jag har alltid gillat den leende dekonstruerade rosen som Javier Mariscal formgav åt Socialdemokraterna på 90-talet. Den känns fortfarande både lekfull och robust. Miljöpartiets maskros har fått ny form och ser mindre hemsnickrad ut. Man har fått lite råg i ryggen så att säga. Till skillnad från Kristdemokraternas vitsippa som inte spelar i samma liga som övriga partiers symboler. Motiveringen ”Vitsippan är gjord i ett lätt naivistiskt manér och är lite ojämn i kanterna. Liksom vi alla är, kristdemokrater och andra” köper jag inte, logotypen är inte tillräckligt bra helt enkelt. Centerns klöver är tydlig och det var lätt att hitta på deras webbplats. Men det känns lite för glättigt och käckt, som om de försöker skapa en stämning som inte finns på riktigt. Moderaternas webbplats var den enda som inte hade nedladdningsbara filer, jag fick gå bakvägen för att hitta symbolen. Ganska nonchalant – som om de inte riktigt bryr sig. Annars gillar jag hur y:et hakar fast i m:et. Men symbolen känns svagare nu än när profilen lanserades, undrar om de har ändrat på färgerna? Sverigedemokraternas symbol känns inte på riktigt, det är som om de kopierat något annat. Färgerna är också obehagligt nära moderaternas. Och här  tillåter jag mig att ha en helt annan åsikt än formgivarens, jag kan inte vara neutral: jag hoppas innerligt att det är sista gången som jag behöver montera Sverigedemokraternas symbol i en artikel. Det tar emot.

Vad partierna tycker? Det får du läsa om i nästa STAD som kommer ut i början på juni.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *