Jag på Winstrupsgatan, 100 meter från min bokbindarsläkt från 1700-talet, på Stora Gråbrödersgatan i Lund

Häromdagen kändes det som om tiden stod stilla. Lave Regnéll, som är vår mycket vänliga hyresvärd på kontoret som vi hyr på Winstrupsgatan, visade oss bilder från hur rummen som vi arbetar i såg ut på 1800-talet. De var sig ganska lika, med kakelugnar, halvfranska döbattangdörrar och vackra golv, även om inredningen var en annan. Jag kom att tänka på min släkt som var bokbindare på 1700-talet i Lund, men där jag inte riktigt kände till var de höll hus. En räkning från 1737 som Carl Fredrik Bong skrivit under, finns bevarad (se bild). Jag visade Lave en bok om familjeföretaget Bongs under fyra sekler – från bokband till ProPac av Caroline Alesmark och foto av Kennet Ruona (2009) och pekade också på en liten karta där min morfar, som släktforskade, märkt ut vilket tomtnummer huset låg på. Lund såg annorlunda ut på 1700-talet och de gator som vi känner till nu hade inte samma namn eller riktigt samma sträckning, så det var svårt att se exakt placering. ”Men jag har en bok med gamla kartor från Lund”, sa Lave och fem minuter senare var han tillbaka med boken. Han bläddrade med vana händer fram rätt sida och det var då jag kände det som att allt stannade upp. Det visade sig att platsen där Christian Bong och hans fru Fredrika Maria Herbst hade sin bokbindarverksamhet endast låg 100 meter från platsen vi befann oss på. Här måste jag hejda mig lite igen, för jag tycker fortfarande att det känns snudd på overkligt. Jag har alltså, utan att känna till det, tagit mig till ungefär samma plats som mina släktingar valde att lämna för att flytta till Kristianstad 1805, fast ca 270 år senare.

Christian Bong och Fredrika Maria Herbst hade en fastighet på Stora Gråbrödersgatan, in på den gård som sedan blev Berlingska Boktryckeri- och Stilgjuteri- Aktiebolaget i Lund . Läser man i Bongs under fyra sekler – från bokband till ProPac och boken Lunds stadskärna: Bevaringsprogram Clemens och Drottens rotar (1981) kan man läsa att det funnits flera bokbindare på samma gård både före och efteråt. Nicoláus Rhode föregick Carl Fredrik Bong och Lars Berggren bodde under 1800-talet på samma gård som Christian Bong och Fredrika Maria Herbst gjorde tidigare. Kanske tog Lars Berggren över mina släktingars verkstad eller uppdrag? Carl Fredrik Bong och hans yngste son Christian Bong band in böcker till t ex kyrkan och universiteten och när jag pluggade i Lund minns jag att det låg en bibel i en monter när man kom in på UB som Carl Fredrik Bong bundit in (1746). Som 20-åring reagerade jag inte så mycket på det, men nu skulle jag gärna vilja se bibeln igen. Konkurrensen var tuff i Lund och så här står det i boken om Bongs: ”Christian köpte i mitten av 1700-talet en gård vid Gråbrödersgatan som bestod av tvenne huslängor, båda uppförda i korsvirke. När Christian dött av lungsot vid 57 års ålder drev Fredrika Maria Herbst verksamheten vidare ett par år. När Fredrik Maria dog 1805 tog sönerna Carl Ludvig och Henrik Martin beslutet att flytta verksamheten till Kristianstad och även systern Helena Petronella följde med”.

Där blev familjeföretaget kvar och utvecklades med tiden från bokbinderi till tryckeri, kartongfabrik och pärmtillverkning (1905), fick sina första kuvertmaskiner (1920), blev börsnoterat (1988), fusionerades med Ljungdahls (1997) och är idag en internationell förpackningskoncern som inte längre är i familjens ägo.

Jag gick bort till gården där mina släktingar drev bokbinderi på 1700-talet. Det kändes mäktigt och spännande. Tänk om jag hade kunnat få träffa dem! Då hade jag velat lyssna på hur deras liv var, men också velat berättat hur deras släktingar utvecklade deras verksamhet vidare i Kristianstad under 260 år. Jag skulle också vilja nämna att en släkting till dem återvänt till Lund, startat ett litet grafiskt företag i likhet med dem själva och formgett en bok där jag berättar om deras gärningar.

 


 

Uppdatering 4 mars 2022: Via min mammas kusin, Fredrik Bong (även han en god släktforskare, tillika god fotograf och fd medarbetare på Bongs), har jag nu fått en ytterligare pusselbit. Tomt 309 ligger på Stora Gråbrödersgatan 17 i Lund. I det huset finns idag ett bokförlag som heter Arkiv, Anders Antikvariat samt frisören och butiken Yoko does my hair – and clothing. Tidigare låg butiken Meloa i Yokos lokaler. Av en vänlig slump var Meloa den första butiken som jag fick ställa ut samt ha mina My Kin-produkter hos (februari 2017).

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *