Bo01 – 20 år sedan i år – men aktuellt även 2021

I år är det 20 år sedan jag arbetade på och med Bo01, den europeiska bomässan i Malmö med ekologisk hållbarhet som tema. En ny stadsdel utformades på utfylld industrimark som i dag har en självklar plats bland badare, flanörer och restaurangbesökare i Malmö. Jag var anställd som Art Director och arbetade bland annat med den grafiska profilen och senare med mässkatalogen, skyltsystemet samt temakatalogen till mässans utemiljö/hemliga trädgårdar. Vi var ett gäng som jobbade hårt bakom kulisserna och ibland for ganska illa av pressbevakning och interna stridigheter. Men idag har Bo01 omvärderats och det är vad mässan stod för och åstadkom som finns kvar, när dammet lagt sig. Det tänk kring estetik och mänskliga skalor hållbarhet och IT, som idag är vardagsmat när man bygger nya bostäder, var då helt nytt i Sverige. Någon ny bomässa med ett lika kraftfullt anslag har inte arrangerats sedan dess i vårt land. Jubileet har uppmärksammats, bland annat i DN och i en webbinarieserie på Form/DesignCenter som arrangerades av Malmö stad, men också i internationell media, som i The Guardian.

Lotta Solding och Midroc
Även för min egen del har jag återanknutit till Bo01 det här året. Det började med att Lotta Solding kontaktade mig om ett bokuppdrag för Midroc Properties. Lotta och jag träffades på Bo01, där Lotta arbetade med kommunikation för European Village och vi har hållit kontakt sedan dess. Det visade sig att Midroc, med Magnus Skiöld i täten, fick ett uppsving i samband med byggande på Bo01 och höstens samarbete blev en intressant tidsloop för alla tre parter. Även fotograf Kennet Ruona och Fredrik Widén på tryckeriet CA Andersson deltog i uppdraget, båda goda kontakter ända sedan Bo01-tiden.

Barcelona 
Det blev en intensiv arbetshöst för mig, då jag också varit halvtidsanställd som kommunikatör i ett EU-projekt på Region Skåne som heter Elbilslandet Syd. När höstlovet kom åkte jag därför till Barcelona med familjen för några dagars paus. Vi hyrde en Airbnb-lägenhet i ett 1600-tals hus som ägdes av en arkitekt. Det blev aldrig möjlighet för några längre pratstunder med min värd, men jag förstod att hon kände en person som jobbat med stadsplanering i Lunds kommun. Jag visste inte riktigt vem det var, men när jag kom hem frågade jag min vän och tidigare kollega Agneta Persson (f d mässplanechef på Bo01) om hon kände till personen. Hon inte bara mindes henne utan även vilket arkitektkontor som hon arbetat på i Barcelona. Det arkitektkontoret hade varit med i en internationell tävling om utemiljön på Bo01 som Agneta arrangerat och den svenska kvinnan hade varit en god kontakt i kommunikationen mellan Malmö och Barcelona. Jag kunde inte låta bli att kolla med min värd om hon kände till arkitektkontoret. Det visade sig att det var hennes mammas kontor och att min värd också arbetat där. Hon mindes också tävlingsförslaget mycket väl eftersom hon varit med och utformat det (!).

Elbilslandet Syd
Men, det slutade inte där. Väl hemma var det full fart i min projektanställning igen då projektet gick in i sin slutfas. Bland annat skulle vi färdigställa ett dokument med samlad kunskap från projektet kring mobilitet och laddning. I ett långt arbetsmöte med redaktören kom vi i en paus in på vad vi jobbat med tidigare. Jag borde inte ha blivit förvånad vid det här laget, men visst var det så att även redaktören hade jobbat på Bo01, sommaren 2001 ansvarade hon för provkörningen av de första el- och biogasbilarna som fanns att testa i Sverige och la på så sätt grunden för det arbete hon gör idag.

Precis som jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *