En av de vackraste böcker jag fått i mina händer

Det här måste vara en av de vackraste böcker jag sett. Titeln är Wa, The Essence of Japanese Design (Phaidon). Boken ger en bakgrund till hur begreppet Wa tillkommit och visar sedan en mängd exempel på japansk design i material som trä, bambu, lack, sten, glas och papper. Vad är då Wa? Kort sagt uppfattar jag det som tomhet, men inte i form av ingenting utan snarare i form av de bilder och de fantasier som det medvetet skapade mellanrummet/tomma platsen ger utrymme för. Det är ganska långt från den mer traditionellt västerländska enkelheten, vilket har mer med rationalitet att göra. Jag märker tydlig skillnad när jag jämför med den brittiska tidskriften Minimalissimo som jag nyligen fått med posten. I tidskriften är sidorna kritvita och de flesta objekten vita eller svarta eller av metall. Hur vackra objekten än är kan jag inte komma ifrån känslan av ett evigt snölandskap utan skuggor och värme. Det är stor skillnad från boken som är tryckt på ett svagt gultonat papper, med röda kanter i yttermarginalerna som i sig bildar ett mönster på själva bokblocket. Varje uppslag känns spännande och de enkla föremålen som visas vibrerar av liv. En bra bok att sätta sig in i under januari, med samma utrymme för möjligheter som året 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *