Foto på väg. Från Emma Lundberg, via Ulla Molin och Lotte Möller. Snart på Winstrup!

Emma_LundbergRAÄ1

När jag var höggravid med mitt äldsta barn, tillika min dotter, fick jag förmånen att arbeta med material till en utställning om Emma Lundberg. Hon var trädgårdsarkitekt och konstnär och levde och verkade 1869–1953. Utställningen var på Millesgården och Länsmuseet i Kristianstad och det anlades en trädgård i hennes anda samtidigt på Millesgården. Men det var inte allt. Hon var dessutom en släkting, min morfars faster, så jag fick en rejäl dos släkthistoria på kuppen. Stella Westerlund var motor i projektet och den som återupptäckt Emma, via Lotte Möller.

Nu börjar nutidshistorien. Kontorskollegan Cecilia Holm, Vi tre & trädgård, behöver en bild till ett arbete som tillhör Emma Lundberg. Jag tipsar henne om att kontakta Stella Westerlund. Några månader senare ringer plötsligt Stella till mig, efter att vi inte haft kontakt på mer än tio år. Stellas fråga: ”vill du och kontoret ha en bild som Emma Lundberg har tagit och som nu finns hos Lotte Möller i Lund? Den har varit hos Ulla Molin tidigare som en av hennes inspirationsbilder.” Om jag vill? Vilken ära. Så kul. Självklart! Så i eftermiddag är det jag och Cissi som går och hämtar bilden.

Bilder: Emmas foto, en av hennes sittplatser i trädgården på Bullerbacken (ovan). Emma Lundberg själv (under).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *