Att vara egenföretagare i den kreativa branschen är en ständig berg- och dalbana med adrenalintoppar och svarta bottnar – låter ju väldigt lockande – eller hur ;)?

Det här inlägget skriver jag mest som en påminnelse till mig själv. Men kanske kan det också hjälpa någon annan egenföretagare i den kreativa branschen. Jag har jobbat som formgivare i mitt eget företag i ca 23 år. Jag hade lite tur från början och fick ganska direkt ett stort uppdrag, på månatlig basis. Det ena gav det andra och i flera år behövde jag inte själv aktivt söka efter uppdrag. Sedan kom tiden för mitt första barn. Jag fick uppleva hur det var att nästan helt starta om från början igen när jag kom tillbaka från föräldraledigheten. Detta trots att jag inte var borta mer än ett halvår i taget samt hade ständig kontakt med anställda och underleverantörer på kontoret som skulle ta hand om mina kunder och uppdrag. Sådana omstarter har jag sedan gjort ytterligare tre gånger, i samband med mina två andra barn samt ett arbete som jag provade under en period. Omstarterna har varit tuffa och det har tagit ungefär sex månader innan jag kommit på banan igen. Man kan ju därför tycka att jag borde vara van vid turbulens och att jag borde komma ihåg att det ordnar sig förr eller senare, om man bara försöker och gör sitt bästa. Men icke sa Nicke. Med jämna mellanrum kommer det ganska stora dippar i inflödet av uppdrag. Det kan bero på det allmänna ekonomiska läget, att nyckelpersoner byter arbete eller helt enkelt att ett projekt är tidsbegränsat. Varje gång det sker infinner sig en ganska stor stress. Frågorna kommer:  –Vad är det nu som sker? –Borde jag söka ett fast jobb istället? –Snart ska momsen betalas, hur ska det gå? Stressen leder till att man börjar se om sitt hus, kontaktar sitt nätverk, funderar på att söka utbildningar, söker stipendium, börjar svara på offentliga upphandlingar, funderar på samarbete med kollegor och så vidare. Ger det något då? Nej, väldigt sällan. Vad som händer är alltid lika oförklarligt. Precis när det känns som allra svårast och tankarna är som svartast börjar det plötsligt ramla in förfrågningar via mail eller på annat sätt. Lika oförklarligt och underbart varje gång det händer. Det är världens adrenalinkick och man frågar sig vad man gjort för att förtjäna det. Allt känns möjligt igen och framtiden ser ljus ut.

Om någon hade frågat mig för 20 år sedan vad som det svåraste med att vara egenföretagare hade jag säkert svarat något i stil med ”Att få ihop tillräckligt med pengar så att det täcker utgifterna och hålla ordning på hur bokföring och momsredovisning ska skötas”. I dag skulle svaret bli ett annat. ”Att ha tillräckligt med is i magen och tillit till att processen med att få uppdrag kommer att gå bra även om det inte finns några som helst tecken just nu på att den kommer att göra det.”

P.S. Vad har bilden med texten att göra? Jo, den är från en vandring på stranden som jag gjorde tidigt i höstas. Jag var ute två–tre timmar och medan jag gick började det att blåsa upp ganska ordentligt. På hemvägen kom jag att tänka på att jag satt solsäng och strandväska ganska nära vattnet och såg framför mig hur båda nu skulle flyta omkring i havet eller vara blöta på ett sätt som inte var bra. Samtidigt ville jag ju inte springa tillbaka och på så sätt förstöra lugnet och tillfredsställelsen med att gå en lång runda på stranden. Jag bestämde mig för att lita på att nog var ok ändå. När jag kom tillbaka såg jag att mina strandsaker precis hade klarat sig och jag mindes att jag dragit upp säng och väska en liten, liten bit innan jag gav mig iväg.

4 Comments on “Att vara egenföretagare i den kreativa branschen är en ständig berg- och dalbana med adrenalintoppar och svarta bottnar – låter ju väldigt lockande – eller hur ;)?”

 1. Camilla Eltell

  Råkade snubbla in här … tack för stooor igenänning om vad det är att vara egen i den kreativa branschen!

  Från en som varit egen sedan -97 med korta och längre uppdrag med både fantastiska processer men lika ofta svarta dalar…

  // Camilla

  1. Caroline

   Hej Camilla, så roligt att du hittade hit. Skönt att veta att fler känner likadant. Kollade din webb – gillar:)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *